Jana Valouchová
Zkušenosti 12+ let zkušeností
Hypotéky 400+ vyřešených hypoték
Částka 1 mld. + Kč v hypotékách za 3 roky
Blog

Vlastní bydlení nebo nájem - neexistující dilema

Vlastní bydlení nebo nájem - neexistující dilema
Datum 8. 4. 2024

Rozhodujete se mezi koupí domu a životem v nájmu? Náš článek vám otevře oči k možnostem, které přináší hypotéka. Objevte, jak můžete využít hypotéku k dosažení finanční nezávislosti a flexibilního bydlení podle vašich představ. Přečtěte si, proč hypotéka není jen o koupi domu, ale o strategickém rozhodování ve vašem finančním životě.


Jedna z voleb, kterou každý člověk během svého dospělého života musí učinit, je výběr formy bydlení. Ty se nabízí v zásadě dvě, a to vlastnické a nebo nájemní. Je s tím spojena celá řada klišé odvislých od různých kulturních zvyklostí. Strávit život v nájmu jako je běžné v Německu nebo ve Vídni může být v Česku pokládáno za nepředstavitelné a naopak, extrémní vazba na jedno místo jako tuzemská norma je zase v zahraničí považována za přežitek a zbytečnou komplikaci třeba v rozvoji kariéry.

Je ale nutné se takovými pohledy svazovat? Rozhodně ne.

I kdyby se totiž člověk rozhodl pro nájem, vůbec to neznamená, že nemá vlastnit žádnou nemovitost. Naopak, z hlediska tvorby dlouhodobého majetku a bohatství je to více než žádoucí. 

Tím hlavním gamechangerem v rámci uvažování „co se více vyplatí“ je totiž hypotéka. Ta je zdaleka nejlevnějším a nejdostupnějším zdrojem peněz v případě úvěrování. Zlatou cihlu nebo akcie Microsoftu si za zlomek ceny s náklady rozloženými na desetiletí prostě nepořídíte. A to vám ještě podstatnou část z nich může pokrýt průběžně rostoucí nájem.

Samozřejmě jsou nadmíru zajímavé modelace pěti či více milionového portfolia ve smyslu toho, zda lépe vychází koupě vlastního bydlení nebo nájem s tím, že zbylá suma peněz se zainvestuje třeba do akcií nebo podílových fondů. Jenže luxus takovéto volby se bohužel týká jen omezené části společnosti.

Naopak díky hypotéce si může drtivá většina lidí s nějakým prokazatelným příjmem a třeba jen s desetinou potřebných prostředků sáhnout prakticky okamžitě na celé zhodnocení bytu či domu, případně i nájemní výnos, pokud v nemovitosti sami nebydlí. Dokonce je možné při troše šikovnosti a příhodných podmínkách z hypotéky pořídit celou nemovitost, takže si vlastní prostředky pošetříte třeba právě na další investování. I tak platí výše uvedené, tedy že neprodleně po koupi těžíte z růstu ceny celé nemovitosti.

Co vám tedy vlastní nemovitost v portfoliu přinese? Tím nejvýraznějším prvkem je ochrana majetku vůči působení inflace, a to ať už skrze růst hodnoty nemovitosti nebo indexaci nájemného. Dále je stěžejní diverzifikace ať už z pohledu rizika nebo volatility hodnoty majetku. Extrémům je zkrátka lepší se vyhnout a ideálně nemít vše vsazeno na jednu kartu. Proto mezi klasické investice kromě cenných papírů, kryptoměn nebo zlata určitě patří i nemovitost.

Až teprve poté má na řadu přijít úvaha, zda v nemovitosti sám bydlet a nebo ji pronajímat a žít v nájmu. Je to nastavení, které je v mnohém osvobozující, zároveň ale umožňuje průběžnou tvorbu bohatství, protože je člověk neustále zainvestovaný, ať už si nakonec vybere jednu nebo druhou variantu.

Zpět na výpis článků

Jsme tým, který je tu pro Vás

Každý klient si zaslouží komplexní péči a individuální přístup. Přímý kontakt s klienty je důležitý pro budování důvěry a dlouhodobou spolupráci, na které si zakládám. Díky našemu sehranému týmu se mohu všem klientům věnovat na osobních schůzkách.

Mou pravou rukou je Petra, která s vámi bude v přímém kontaktu. Má na starosti zpracování hypoték a servisní podporu. Společně nacházíme pro klienty ta nejlepší řešení.

Petra Zatloukalová

Petra Zatloukalová

Servisní podpora pro klienty
E-mail petra.zatloukalova@assetio.cz Telefon +420 777 903 127

Jak se se mnou spojit?

Nebo přes sociální sítě

Jak získat nejvýhodnější hypotéku?

V oblasti úvěrů na bydlení vám zpracuji porovnání a vyjednání podmínek u pro vás nejvýhodnější banky či stavební spořitelny. Díky spolupráci s realitními makléři a developerskými projekty vám ráda pomohu i s hledáním vaší vysněné nemovitosti. Téma vlastního bydlení je jedno z nejzásadnějších, proto doporučuji začít řešit jej s předstihem, abyste se na něj mohli řádně připravit.

Napište nám