Jana Valouchová
Zkušenosti 12+ let zkušeností
Hypotéky 400+ vyřešených hypoték
Částka 1 mld. + Kč v hypotékách za 3 roky
Blog

Koupě bytu na hypotéku jako zajištění na důchod

Koupě bytu na hypotéku jako zajištění na důchod
Datum 13. 4. 2024

Investování do nemovitostí dnes patří mezi klíčové složky dlouhodobého finančního plánování, zejména pokud jde o tvorbu dostatečných zdrojů pro spokojený důchod. Jednou z atraktivních možností je koupě investičního bytu na hypotéku. Tato strategie může nabídnout zajímavý příjem a zhodnocení kapitálu v průběhu času. Pozitivních stránek je však celá řada.


Stabilní výnos
Investiční byty mají potenciál poskytnout stabilní a pravidelný příjem z pronájmu. Ten má navíc v čase rostoucí tendenci. Za posledních 10 let vzrostly ceny nájmů v krajských městech dle analýzy společnosti Deloitte o 94,3 %, tedy prakticky na dvojnásobek.

Ochrana a růst hodnoty
Inflace tvrdě dopadá na kupní sílu obyvatel a hodnotu peněz jako takovou. Jen od roku 2020 cenová hladina vzrostla o více než 30 %. Jeden z osvědčených způsobů, jak zachovat hodnotu svého jmění v čase, jsou nemovitosti. A právě byty, jejichž ceny v krajských městech narostly za uplynulou dekádu o závratných 233 %, mohou proti působení inflace nejen ochránit, ale přinést i velmi příjemné zhodnocení.

Využití hypoteční páky
Obrovskou výhodu oproti jiným formám investování mají nemovitosti v možnosti využití finanční páky v podobě hypotéky. Ta umožňuje investovat pouze 10 až 20 % z hodnoty nemovitosti jako počáteční kapitál a zbytek financovat úvěrem. Zhodnocuje se však nejen váš původní vklad, ale celá nemovitost, kdy nadvýnos z případného prodeje již připadne pouze vám. Příjem z nájmu navíc pokryje významnou část, ne-li celou splátku hypotéky.

Inflace jako příležitost
Hypotéka znamená zafixování finančních nákladů v čase, a to jak na straně kupní ceny, tak i měsíční splátky. V obou případech inflace přináší pro vlastníka bytu pozitivní efekt. Jednak díky ní roste hodnota bytu, což zvyšuje potenciální výnos při budoucím prodeji. Za druhé skrze inflační doložku roste výše nájmu, kdežto splátka hypotéky zůstává po celou dobu fixace stejná. 

Diverzifikace portfolia
Nemít všechna vajíčka v jednom košíku, tak zní jedno ze základních investičních pravidel. A právě nákup investičního bytu může poskytnout potřebnou diverzifikaci majetku, což je důležité pro snížení rizika spojeného s investováním. Nemovitosti mají totiž tendenci chovat se odlišně než akcie nebo dluhopisy, což může chránit portfolio před výkyvy trhu.

Snadná správa
V dnešní době již existuje na trhu celá řada specializovaných firem, kterým stačí předat byt do nájmu a o vše ostatní se již samy kompletně postarají. Odpadají tak starosti s hledáním vhodných nájemníků, řešením oprav nebo nedoplatků nájemného.

Investice, ve které se dá bydlet
Prvoplánově jsou investiční byty určené k pronájmu. V životě však můžou nastat různé nepředvídatelné okolnosti. A mít jistotu, že při nejhorším možném scénáři má člověk stále kde složit hlavu, je k nezaplacení. Navíc pro děti může být vlastní bydlení na startu dospělosti faktorem, který jim pozitivně ovlivní kvalitu celého dalšího života.

Jaká může mít dnes investiční byt vlastně čísla? Podívejme se na konkrétní příklad nákupu bytu v developerském projektu o dispozici 2+kk s parkovacím stáním a sklepem v Olomouci.

Pořizovací cena bytu 2024 6 000 000 Kč
Výše hypo 5 000 000 Kč
Vlastní zdroje 1 000 000 Kč
Splátka hypo 3FIX (5 % p.a.) 26 841 Kč
Splátka hypo v průměru pro zbytek období (4 % p.a.) 23 871 Kč
Výše nájmu při pořízení 18 000 Kč
Inflace 2 %
Růst nájmů 5 % p.a.*
Růst kapitálové hodnoty bytu 5 % p.a.*

* dle analýzy Deloitte za posledních 10 let roste o 6,8 % ročně
** za posledních 10 let u rezidenčních nemovitostí růst o 9 % ročně


V dlouhodobém, třicetiletém horizontu, dostávají celkové hodnoty úplně jiný rozměr. Při vlastních nákladech na financování ve výši 1,35 mil. Kč, kdy zbytek pokryje postupně se zvyšující nájemné, získáte po 30 letech a předpokládaném doplacení hypotéky byt v hodnotě 25,93 mil. Kč. 

Zároveň už po 7 letech bude byt generovat pozitivní měsíční cash flow, které při pravidelném investování např. do ETF sledujícího index S&P500 s očekávaným průměrným zhodnocením 10 % ročně vynese do konce investičního horizontu dalších 13 mil. Kč.Počáteční 1 mil. Kč tak může díky správnému zainvestování za 30 let vygenerovat až 38 mil. Kč.

Výše popsaný finanční plán stojí na reálných základech. Pomohla jsem jej úspěšně realizovat už stovkám svých klientů a ráda vám osobně představím bližší detail.
 

Zpět na výpis článků

Jsme tým, který je tu pro Vás

Každý klient si zaslouží komplexní péči a individuální přístup. Přímý kontakt s klienty je důležitý pro budování důvěry a dlouhodobou spolupráci, na které si zakládám. Díky našemu sehranému týmu se mohu všem klientům věnovat na osobních schůzkách.

Mou pravou rukou je Petra, která s vámi bude v přímém kontaktu. Má na starosti zpracování hypoték a servisní podporu. Společně nacházíme pro klienty ta nejlepší řešení.

Petra Zatloukalová

Petra Zatloukalová

Servisní podpora pro klienty
E-mail petra.zatloukalova@assetio.cz Telefon +420 777 903 127

Jak se se mnou spojit?

Nebo přes sociální sítě

Jak získat nejvýhodnější hypotéku?

V oblasti úvěrů na bydlení vám zpracuji porovnání a vyjednání podmínek u pro vás nejvýhodnější banky či stavební spořitelny. Díky spolupráci s realitními makléři a developerskými projekty vám ráda pomohu i s hledáním vaší vysněné nemovitosti. Téma vlastního bydlení je jedno z nejzásadnějších, proto doporučuji začít řešit jej s předstihem, abyste se na něj mohli řádně připravit.

Napište nám